Tokat: Tokat’ta, “Şiir Ve Edebiyat” Sohbeti

Türk Dünyası Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı Yahya Akengin, dil ile birlikte insanın kültürü düşünce yapısı mantığı ve felsefesi değiştiğini ifade ederek, “Siz İngilizce düşünüp Türkçe konuşursanız yarı yarıya Türk mantığından, Türk felsefesinden çıkmışsınızdır demektir” dedi.

Tokat: Tokat’ta, “Şiir Ve Edebiyat” Sohbeti
  • 0
  • 204
  • 17 Aralık 2022
  • 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz Puan Yok)
    Loading...
  • +
  • -

Türk Dünyası Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı Yahya Akengin, dil ile birlikte insanın kültürü düşünce yapısı mantığı ve felsefesi değiştiğini ifade ederek, “Siz İngilizce düşünüp Türkçe konuşursanız yarı yarıya Türk mantığından, Türk felsefesinden çıkmışsınızdır demektir” dedi.

Tokat’ta, Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği tarafından düzenlenen “Şiir ve Edebiyat” sohbeti Gazi Osman Paşa Lisesinde yapıldı. Programda, Türk Dünyası Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı Yahya Akengin ve Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Ahmet Turan Alkan öğrencilere bir araya geldi. Öğrencilere yönelik açıklamalarda bulunan Akengin, dil ile birlikte insanın kültürü düşünce yapısı mantığı ve felsefesi değiştiğini söyledi. Akengin, yabancı dil öğrenmekle, yabancı dilde öğretim yapmayı kesin olarak birbirinden ayrılması gerektiğin ifaede ederek, “İngilizce düşünüp Türkçe konuşursanız yarı yarıya Türk mantığından, Türk felsefesinden çıkmışsınızdır demektir. Yani yabancı dil öğrenmekle, bilmekle yabancı dilde öğretim yapmayı kesin olarak bir birinden ayırmak durumundayız. Arapça, Farsça kökenli kelimelere savaş açan aydınların okumuş yazmışların bugün batı kökenli kelimeleri her gün basın konuşmalarına, yazılarına ithal ettiklerini gördüğümüz zaman büyük bir çelişkiyi orda görmemek elde değildir. Bütün bu engellere belalara zorluklara rağmen Türkçe asırları aşıp geldi. Bunu halk getirdi. O halk bugün yine aynı ayaktadır, aynı bilinçle yaşamaktadır” diye konuştu.

Akengin, Türkçe’nin kaybolması, yok olması gibi bir kaygısının olmadığını ifade ederek, “Ama neden bir kargaşayı yaşamak mecburiyetindemiyiz. Bu aydın halk ikiliğini yine sahneliyoruz. Mesele buradadır. İşte sizlere düşen de bunu fark etmek bunun bilincinde olarak tavır koymak, sergilemektir. Bunun yolu edebiyatımızın seçkin eserlerini okuyacağız. Sadece konuşmalarla şunu yap bunu yapma demelerle bu iş olmaz. Netice dönüp dolaşıp okumayı hayatın vaz geçilmez zevklerinden biri haline getirmiş nesillerdir” şeklinde konuştu.

Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Ahmet Turan Alkan ise yazılarında “Sizin kelimelerinizi cümlelerinizi anlamıyoruz bunun daha Türkçesi yok mu” diyen şikayetler aldığını ifade ederek, “Bu en çok cinimi tepeme çıkartan sualdir. Niye siz ev hanımı değilsiniz ki sizin işiniz öğrenmek. Ana dilimizi öğrenmeliyiz. Bazı insanlar, yazarlar, şairler, düşünürler farklı bir dille üst dille konuşurlar. Sizde bu üst dili anlamak ve bu üst dili anlamak için anne ve babanız sizi buraya gönderiyor. Hayatınızın her gününde sözlüğe bakacaksınız. Sözlük bir anlamada çamaşır ipi gibi bir şey olacak. Nasıl herkesin her an üzerinde çamaşır varsa okuyan bir adamında sözlük yanında olacak. Sözlüğe bakmaktan erinmeyeceksiniz. Ben sözlüklerin arasında yaşıyorum” dedi.

Öğrencilerle yapılan sohbet soru cevapla sona erdi. Programında sonrasında ise Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği’nin Çekenli İş Merkezinde açılışı yapıldı. Derneğin açılışına, Türk Dünyası Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı Yahya Akengin ve İLESAM Yönetim Kurulu Üyesi İsmet Bora Binatlı birlikte yaptı. Açılışa Tokat Belediye Başkan Yardımcısı Sami Dutoğlu, Tokat Esnaf Odaları Birliği Başkanı Mehmet Bekçi, Esnaf Kredi Kefalalet Kooperatif Başkanı Ahmet Hamdi Aydoğan, Aşık Kemal Bülbül, TEMA Vakfı Başkanı Mustafa Yarılan, Yavru TEMA sorumlusu Hasan Öğmen daire müdürleri, çok sayıda davetli katıldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir